ČRo Radiožurnál
Míň soli, cukru a průmyslově zpracovaných potravin nebo sladkých nápojů ve školních jídelnách, i to je součástí nové stravovací vyhlášky, která platí od září.
Školní jídelny mají podávat více luštěnin, zeleniny, ryb a celozrnných výrobků, říká hlavní hygienička Barbora Macková.
Barbora Macková, ředitelka, Státní zdravotní ústav Chceme, aby každé jídlo poskytlo dětem dostatek živin pro jejich zdravý růst a vývoj, protože zdraví dětí je opravdu ten základ toho státu a musíme o něj pečovat.
redaktorka Pravidla jsou zatím dobrovolná, povinná budou od příštího školního roku. Už teď si ale nově můžou žáci do jídelen nosit i své vlastní obědy, dodává náměstek ministra školství Jiří Nantl.
Jiří Nantl, náměstek ministra školství /ODS/ Menšina dětí prostě nemá být vylučována z důvodu nějakých jiných stravovacích potřeb nebo preferencí s možností ten čas trávit se spolužáky.
redaktorka Jídlem ze školních jídelen se stravuje až pětina lidí v Česku, kromě žáků i zaměstnanci škol a další strávníci, kteří si obědy kupují.
Přidejte odpověď